SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Despre Pensiunea "Casa Cartianu" din Targu Jiu

Gorj… natura, traditie, cultura, istorie, ospitalitate si poveste. Atribute, care cheama turistul pe aceste meleaguri, invitandu-l in sufletul povestii gorjene acolo unde numele Brancusi pare ca se aude peste tot, chiar de Masa Tacerii isi tace pe veci destinul de piatra… Sunt nenumarate locurile pe care Gorjenii le considera sfinte, binecuvantate de natura si de istorie, locuri care devin rand pe rand file de poveste, dintr-un volum ce pare sa inceapa cu ” A fost odata in Gorj…”. Si tot de-atunci, de-atunci de cand primele file de poveste incepeau a se scrie sta marturie Cula Cartianu simbol de arhitectura gorjeneasca cladita in anul 1760 in vremurile-n care boierii erau boieri iar timpurile imbracau o nobila haina. Despre toate acestea, va putem povestii noi, urmasii Familiei Cartianu, invitandu-va in propria noastra pensiune, la margine de padure deasa, la doar 5 km de Targu Jiu, acolo unde la umbra batranei Cule are sa se inalte, imbracand aceeasi arhitectura tipic gorjeneasca, Pensiunea Casa Cartianu, pensiune recomandata atat pentru turismul de afaceri cat si pentru cel de relaxare.

In susurul paraului Cartior, inconjurata de fosnetul unei paduri seculare de foioase de unde privighetorile-si canta-n triluri destinele, Pensiunea Casa Cartianu are sa va primeasca intr-o atmosfera ideala pentru relaxare si confort in inima naturii, oferind oaspetelui un exemplu veritabil de ospitalitate traditionala. Daca mai adaugam la cele enumerate si vechea Cula Cartianu pe care o regasiti in imediata vecinitate a pensiunii, va puteti da seama, ca aici ospitalitatea, confortul, natura si istoria se armonizeaza perfect, oferind vizitatorului un sejur de neuitat si cu adevarat autentic romanesc.

Cazarea

Cu doua cladiri independente clasificate la 4 margarete respectiv 3 margarete (pensiunea este construita cu finantare prin PNDR masura 6.4 si masura 313), Pensiunea Casa Cartianu vine in intampinarea turistilor cu o capacitate de pana la 32 locuri in 6 camere duble si 2 suite clasificate la 4 margarete respectiv 30 locuri, in 5 camere duble 3 camere twin si 3 suite clasificate la 3 margarete. Mobilierul de lemn masiv si intreaga amenajare a camerelor pastreaza acel aer boieresc tipic culelor gorjene. Luminozitatea, culoarea, modernul impletit cu traditionalul sunt doar cateva dintre atributele care ofera turistului, confortul dorit asigurand plusul de relaxare si liniste intr-o zona in care natura, istoria si cultura s-au prins in hora. Fiecare camera dispune de grup sanitar cu apa calda si caldura in permanenta, TV LED cu cablu si Internet Wireless. Iesind pe balconul camerei turistul poate asculta fosnetul padurii armonizat de triluri care se nasc printre ramuri. Contrastand cu nuanta padurii si parca intr-un asorteu ideal cu cerul, zarim piscina Pensiunii Casa Cartianu… si parca deja ne dorim ca vara sa ne gaseasca aici, in Gorjul mult iubit.

Agrement si timp liber

Amplasata intr-un Rai de verdeata si culoare, Piscina „Casa Cartianu” reprezinta acea oaza de relaxare ideala in vremurile-n care arsita-si face de cap pe meleagurile noastre… Si cand ne gandim cat de frumos s-ar armoniza racoarea unui scaldat cu bronzul unic de zona deluroasa-muntoasa, ne dam seama ca Pensiunea Casa Cartianu nu atrage doar prin conditiile ireprosabile de cazare, ci si prin posibilitatile variate de petrecere a timpului liber. Si daca va gandeati ca iarna cand albul isi cerne povestea pe-aceste meleaguri gorjene nu aveti ce sa faceti va spunem sa stati linistiti putand sa va relaxati la centrul nostru SPA si sa redescoperiti copilul din voi, mergand la sanius pe partia special amenajata, la margine padurii, in spatele pensiunii Casa Cartianu.

Arta culinara la Pensiunea Casa Cartianu

Respectand meniurile vechiilor gospodarii traditionale gorjene, la Pensiunea Casa Cartianu poti fi purtat intr-o savuroasa calatorie a gustului, a poftei, a miresmelor care te vor multumi deplin. Produsele ecologice, din ferma proprie sunt ingredientele de succes, alaturi de talentul in prepararea acestora. Asadar, cand veti servi masa in sala de mese cu aer boieresc din interiorul Pensiunii Casa Cartianu va veti simti de-a dreptul rasfatat…asemeni marilor boieri de altadata.

Alte facilitati oferite de Pensiunea Casa Cartianu:

> Loc de joaca pentru copii

> Mese de Ping-Pong

> Inchirieri Biciclete

> Balansoare

> Consultanta + harti turistice spre frumusetile naturale si culturale ale Gorjului

Traditie

Pensiunea „Casa Cartianu” incearca sa reinvie farmecul Casei Cartianu (Cula de la Cartiu), stilul rustic si arhitectura pensiunii pastreaza liniile acestui superb exemplu de arhitectura veche romaneasca. Cladirea, care ocupa o pozitie pitoreasca pe malul paraului Cartior, a fost ridicata in anul 1760 dupa cum arata documentele vechii familii a Cartienilor. Construita la inceput sub forma unei cule, aceasta a suferit de-a lungul timpului mai multe interventii, dezvoltandu-se ulterior in forma in care se gaseste astazi si care este un exemplu al modului de intelegere a asocierii structurilor de lemn si formelor de zidarie, nota dominanta a arhitecturii din zona subcarpatica.

Casa Cartianu este unul dintre putinele exemple de arhitectura veche despre care inca pot povesti urmasii directi ai celor care au construit-o. In casa functioneaza in prezent o colectie etnografica si o colectie de documente privind istoria familiei Cartianu. Micul muzeu este supravegheat chiar de catre urmasii familiei Cartianu, acestia devenind ghizi ai eventualilor vizitatori (ghizi placuti, care ofera nu doar simple informatii, ci si anecdotele de familie care dau atmosfera casei).

Pe malul Cartiorului
La umbra fagetului
Vede orice calator
Cuibul Cartienilor

Primar Teodor Cartianu
b. 1906
d. 1990

to-topto-top